Forord

Dette er kladden til min bog Kvalitetsudvikling med data, som udkom på Munksgaard i februar 2023.

Bogen henvender sig til klinikere og kvalitets- og datamedarbejdere, som ønsker viden og færdigheder i indsamling, behandling, analyse, fortolkning og formidling af data til kvalitetsudvikling i sundhedsvæsenet.

Jeg har først og fremmest skrevet bogen til mit 25 år yngre jeg. Den gang, i slutningen af forrige årtusinde, var jeg ung forskningslæge og stod uden særlige forudsætninger for håndtering af data til flere forskningsprojekter. Siden blev jeg involveret i klinisk kvalitetsudvikling som godt nok benytter andre analysemetoder end dem, man bruger inden for traditionel lægevidenskabelig forskning, men som har samme behov for gode, pålidelige data. Analysemetoderne kan man læse sig til og gå på kursus i; men indsamling og klargøring af data til analyse er et stort og mindst lige så vigtigt emne, som man ikke lærer på uddannelserne – i hvert fald ikke dem, jeg taget – og sjældent kan læse sig til, og som de fleste derfor må lære sig selv på den hårde måde efter “forsøg og fejl”-metoden.

Niels Bohr skulle en gang have sagt noget i stil med: “En ekspert er en person, som har begået alle de fejl, som det er muligt at begå inden for et begrænset område.” I det lys tør jeg godt kalde mig databehandlingsekspert.

Jeg ville ønske, at jeg kunne besøge mit 25 år yngre jeg. Så ville jeg fortælle mig, at det er en rigtig god ide at opstille data i lige lange rækker og lige lange kolonner og for alt verden at undgå at bearbejde data allerede i forbindelse med indsamlingen. Jeg ville også lære mig de fem typiske dataoperationer: filtrér, selektér, transformér, aggregér og sortér.

Så ville jeg lære mig, at alle dataanalyser begynder og ender med datavisualisering – ingen analyse uden mindst én graf. Og jeg ville fortælle mig, at langt de fleste visualiseringsopgaver kan klares med få velvalgte grafiske elementer: prikker, streger og søjler – gem lagkagerne til kaffen.

Til sidst ville jeg åbne mine øjne for serie- og kontroldiagrammer, som er specialværktøjer udviklet specifikt til kvalitetsudvikling til at hjælpe med at skelne tilfældige måleudsving fra sikre forandringer i data over tid.

Desværre får jeg næppe nogensinde mulighed for at tale med mit 25 yngre jeg. Men måske andre kan have gavn af mine erfaringer. Derfor – og mens jeg venter på besøg af mit 25 år ældre jeg – har jeg skrevet denne bog.